Novčanici Q+A

Jednostavni odgovori na vaša uobičajena pitanja o Bitcoin novčaniku

PITANJE

ODGOVOR

Šta je to novčanik?

Bitcoin novčanik je baš kao i vaš pravi novčanik, to je način čuvanja vrednosti. Glavna razlika sa bitcoin novčanikom je u tome što on zapravo ne skladišti bitcoin u sebi, jer Bitcoin-i postoje samo na distribuiranoj knjizi (blockchain). Bitcoin novčanik čuva ključeve potrebne za slanje i primanje vašeg Bitcoin-a preko blockchain-a.

Šta su to seed reči?

Seed reči (ili backup reči) su nizovi od 12 ili 24 engleskih nasumično generisanih reči stvorenih kada se napravi novi novčanik. Ove reči su vaša glavna rezervna kopija za čitav novčanik i ne smeju se deliti ni sa kim, niti čuvati bilo gde, gde bi mogle biti ugrožene. Svako ko ima pristup ovim rečima može vam ukrasti vaš bitcoin.

Šta je to pristupna fraza?

Pristupna fraza (eng. passphrase), često se naziva i 13./25. reč, je korisnički definisana dodatna reč ili fraza dizajnirana da doda dodatni nivo zaštite vašoj rezervnoj kopiji. Ako vaše početne reči postanu ugrožene, a vi ste definisali dodatnu pristupnu frazu, napadaču će biti potrebna vaša pristupna fraza da bi dobio pristup vašem bitcoin-u. Nikada ne čuvajte svoje seed reči i pristupnu frazu zajedno.

Šta je to privatni ključ? (private key)

Generisan iz vaših seed reči, privatni ključ je dokaz da subjekt koji ga kontroliše ima pristup trošenju sa odgovarajuće adrese. Novčanik će generisati privatni ključ za svaku adresu koju kreira. Većina korisnika Bitcoin-a danas nikada neće direktno stupiti u interakciju sa privatnim ključem, njime se automatski upravlja softverom novčanika.

Šta je to javni ključ? (public key)

Javni ključevi se koriste u transakciji da bi se verifikovalo da je vlasnik odgovarajućeg privatnog ključa kreirao važeći potpis kao dokaz o vlasništvu nad sredstvima. Opet, iz opšte perspektive korisnika, javni ključevi se nikada neće direktno koristiti ili videti.

Šta je to prošireni javni ključ? (Xpub)

Prošireni javni ključ (ili Xpub) može se gledati kao glavni pogled u vaš bitcoin novčanik. Xpub je sposoban da generiše i pregleda svaku adresu koja se nalazi u novčaniku, tako da treba da imate na umu sa kime i sa kojima delite proširene javne ključeve. Ako niste povezani sa sopstvenim node-om, velika je verovatnoća da neko drugi zna vaš Xpub. Varijacije Xpub-a uključuju Ipub i Zpub, svi rade isti posao.

Šta je to mobilni novčanik?

Mobilni novčanik je onaj koji radi na vašem mobilnom telefonu. Omogućuju brz pristup vašem bitcoin-u, ali nose rizik da ćete izgubiti svoj bitcoin ako izgubite ili slomite vaš telefon. Ovo ne bi trebalo da predstavlja problem pod uslovom da imate bezbedno spremljene seed reči kako biste mogli da vratite novčanik na drugi uređaj. Nikad ne koristite novčanik koji vam ne pruža opciju da sačuvate svoj private key (backup reči).

Šta je to desktop novčanik?

Desktop novčanik je onaj novčanik koji se pokreće na računaru. Desktop novčanici uglavnom imaju više funkcionalnosti od mobilnih, ali mogu biti i složeniji. Budući da su računari uređaji povezani na Internet i koji su podložni zlonamernim softverima, budite oprezni sa softverima koje instalirate, ne čuvajte velike količine Bitcoina na novčanicima koji su povezani sa internetom.

Šta je to hardware novčanik?

Hardverski, eng. hardware, novčanik (HWW) je uređaj posvećen stvaranju i čuvanju vaših privatnih ključeva. Većina HWW-a se smatra sigurnijim od hardvera opšte namene, poput računara ili mobilnih telefona. To je zato što je površina napada mnogo manja za uređaj napravljen za jedan određeni zadatak. HWW je još sigurniji kada je air-gapped, što znači da uređaj nikada nije priključen na računar. Kada je air-gapped, kod slanja transakcija koriste se QR kodovi ili prenosna datoteka na SD kartici.

Šta je to multi-sig novčanik?

Multi-signature novčanik je novčanik kojem je potrebno više od jednog privatnog ključa za potpisivanje transakcije. Ovo može biti bilo šta, 2 od moguća 3 ključa zbog potpisa ili 15 od 20, a to je na korisniku kada kreira novčanik. Multi-sig je sigurniji od single-siga, ali je mnogo komplikovaniji kada je reč o kreiranju, pravljenju rezervnih kopija i transakcijama. Novi korisnici bi trebali biti pažljivi sa ovim.

Šta je to watch only novčanik?

Watch only novčanik je kreiran pomoću vašeg proširenog javnog ključa (Xpub) koji vam omogućava da pratite stanje novčanika. Watch only novčanici ne sadrže privatne ključeve i sa njih se ne mogu trošiti Bitcoin-i. Budite pažljivi sa kime delite svoje Xpub, svako ko ima pristup ovome može pratiti vaše bitcoin stanje.

Šta je to custodial novčanik?

Custodial novčanik je novčanik u kome vi ne kontrolišete privatne ključeve. Custodial novčanici su često u stanju da prikriju neku složenost bitcoin novčanika, ali to dolazi sa rizikom da ne kontrolišete svoj bitcoin. Custodial novčanicima uglavnom upravljaju menjačnice i korisnici ne bi trebalo da drže velike količine bitcoin-a u njima.

Šta je to non custodial novčanik?

Non custodial novčanik je novčanik u kome imate kontrolu nad svojim privatnim ključevima. To je način na koji je bitcoin dizajniran za upotrebu i uvek treba da se pobrinite da novčanik koji koristite bude non custodial. Brzi način da saznate - da li ste morali da zapišete svoje seed reči kada ste otvorili novčanik? Ako je odgovor da, onda imate novčanik koji je non custodial.

Kako da znam koje naknade da koristim?

Ovo u potpunosti zavisi od toga koliko brzo treba da vaša transakcija bude obrađena i koliko je mreža zauzeta u trenutku kada želite da pošaljete bitcoin. Većina novčanika će vam dati procenu na osnovu ovih parametara i omogućiti vam da se prilagodite prema vašoj potrebi.

Šta je to QR kod?

QR kod je vizuelni prikaz podataka. Najčešće se koriste u Bitcoin-u za pretvaranje dugačkih i teško čitljivih adresa u oblik bar-koda koji može da se skenira pomoću novčanika pošiljalaca. Ovo uklanja potrebu za unošenjem adrese koja bi mogla dovesti do grešaka i slanja bitcoin-a na pogrešnu adresu.

Šta je to block explorer?

Istraživač blokova, eng. block explorer, je website ili aplikacija koja vam omogućava da pronađete detalje bilo kog bloka na blockchain-u. Možete pronaći podatke kao što su broj transakcija u bloku, adresa pošiljaoca, adresa primaoca, plaćene naknade, poslati iznos, visina bloka i vreme bloka.