Čvorovi - Nodes Q+A

Jednostavni odgovori na uobičajena pitanja o Bitcoin čvorovima

Ovde možete saznati više o različitim vrstama čvorova

PITANJE

ODGOVOR

Šta je to čvor?

Čvor, eng. node, je računar koji pokreće Bitcoin softver. Vaš čvor je vaša verzija Bitcoin blockchain-a i skupa pravila. Zamislite to kao sopstveni ulaz u ekosistem Bitcoin-a. Emituje transakcije, potvrđuje da su bitcoin-i koje primate legitimni i održava vašu privatnost, omogućavajući vam da učestvujete bez oslanjanja na bilo koga drugog.

Kako pokrenuti čvor?

Vaš čvor = vaša pravila. Kada povežete vaš novčanik sa vašim čvorom, ne verujete nikome drugom da će verifikovati vaše transakcije. Čvor vas štiti od loših aktera i takođe održava mrežu decentralizovanom. Ako nemate svoj, vi verujete u tuđi čvor, koji vam govori koliko imate bitcoin-a, i da biste slali/primali svoje transakcije.

Šta treba razmotriti pre pokretanja čvora?

Čvorovi su dizajnirani da rade 24/7, tako da će u zavisnosti od korištenog hardvera biti i neki troškovi napajanja. Većina čvorova radi na računarima sa jednom pločom male snage kao što je Raspberry Pi, tako da su troškovi rada zanemarljivi. Takođe bi trebalo da imate konstantnu internet vezu, jer će čvor koristiti oko 20 GB mesečno. Obavezno kupite ili napravite čvor koji dovršava početni blok ispočetka, inače verujete nečijim tudjim blockchain podacima.

Koje vrste čvorova postoje?

Moguće je pokrenuti čvor na računaru koji trenutno posedujete, jednostavnim preuzimanjem Bitcoin Core softvera. Najčešći čvorovi ‘plug + play’ su MyNode ili Nodl. Oni dolaze sa svime što je potrebno za početak. Mnogi korisnici se odluče da kupe sopstveni hardver i sami instaliraju Bitcoin softver. Uobičajeni izbor softvera su Umbrel, MyNode, Ronin Dojo ili Raspiblitz. Kliknite ovde da biste videli čvorove koje ja preporučujem.

Šta još čvor može da uradi?

Ovo veoma zavisi od konfiguracije koju imate. Neke uobičajene „dodatne funkcije“ uključuju lightning node, electrum server, block explorer, mempool viewer, whirlpool implementation i infrastrukturu plaćanja, poput BTC Pay Server-a.

Šta je to inicijalno preuzimanje bloka?

Inicijalno preuzimanje blokova, eng. initial block download (IBD), odvija se kada prvi put pokrenete čvor. Vaš softver preuzima čitav Bitcoin blockchain i proverava celokupnu istoriju transakcija(410gb). Kada se sinhronizuje, ovo omogućava vašem čvoru da potvrdi da su bitcoin-i koje primate legitimni i odbijaju svakoga ko pokušava da prevari sistem. Vreme sinhronizacije će se razlikovati u zavisnosti od brzine hardvera i interneta, ali u proseku postupak traje oko 4-7 dana.

Šta je to pruned čvor?

Pruning čvor je opcija za vaš čvor da odbaci sve stare podatke koji mu nisu potrebni, nakon što u potpunosti potvrdi čitav blockchain. To može biti korisno ako imate ograničenja za skladištenje, ali to znači da kada je omogućen, vaš čvor ne podržava mrežu, i ne dopušta novim čvorovima koji dolaze na mrežu da preuzimaju informacije iz vašeg blockchain-a.

Šta je to lightning node?

Lightning node je vaš ulaz u lightning network, što je eksperimentalno rešenje za skaliranje izgrađeno na vrhu Bitcoin-a. Obično se pokreće na istom uređaju kao i vaš Bitcoin čvor, i slično kao i vaš Bitcoin čvor koristi se za interakciju sa drugim ljudima na toj mreži slanjem i primanjem uplata.

Mogu li ja da koristim tuđi čvor?

Da, možete se povezati sa tuđim čvorom. Ovo je podrazumevano za veliki broj novčanika, ali treba da budete oprezni iz gore navedenih razloga. Ako imate prijatelja kome verujete, a koji ima pokrenut čvor, ovo bi bila bolja alternativa od davanja vašeg poverenja nekoj nezavisnoj kompaniji. Krajnji način da učestvujete u Bitcoin mreži je pokretanje sopstvenog čvora.