Lightning Q+A

Jednostavni odgovori na uobičajena pitanja o Lightning Network-u

Za detaljniji pregled Lightning Network-a, pogledajte ovde

PITANJE

ODGOVOR

Šta je to Lightning Network?

Lightning Network je rešenje za skaliranje izgrađeno na vrhu Bitcoin protokola. Omogućava manja, skoro trenutna plaćanja između korisnika po vrlo niskim troškovima. Sprečava potrebu da se svaka izvršena transakcija odvija na „osnovnom sloju“ Bitcoin-a, istovremeno osiguravajući da vrednost koja se šalje poštuje osnovna pravila i vrednosti Bitcoin mreže. Ne možete obavljati transakcije na Lightning-u bez posedovanja bitcoin-a.

Zašto nam je potreban Lightning?

Trenutno nam zaista NE treba Lightning network, jer su normalne bitcoin transakcije (obično se nazivaju „on chain transakcijama“) relativno jeftine, čak i ako želite brzo vreme potvrde. Lightning zaista počinje da blista kada se naknade za ‘on chain’ povećavaju kako se baza korisnika Bitcoin povećava, a subvencija blokova smanjuje. Lightning takođe odlično obećava u manjim, češćim slučajevima plaćanja za stvari poput otključavanja online sadržaja.

Kako Lightning Network radi?

Ana otvara kanal za plaćanje sa Markom pravljenjem on chain „finansijske transakcije“. Veličina ove finansijske transakcije diktira koliku vrednost Ana može da prenese koristeći Lightning. Jednom kada se finansijska transakcija potvrdi na osnovnom sloju, Ana može slobodno da trguje s Markom preko Lightning-a onoliko puta koliko želi, dok jedan ili oboje ne odluče da žele da zatvore kanal. Svaka Lightning transakcija ažurira trenutno stanje kanala tako da jedna strana ne može da prevari drugu za bilo kakva sredstava. Kada se kanal zatvori, najnovije „stanje kanala“ emituje se na Bitcoin mrežu i obe strane će dobiti odgovarajuće stanje natrag u svoj novčanik.

Ali šta ako Ana želi da plati nekome drugom?

Ovde Lightning zaista blista. Kanali za plaćanje mogu biti povezani zajedno da bi se pronašao put do primaoca. Ana ne treba da ima otvoren kanal sa Davidom da bi mu poslala nekoliko sats-ova, mreža će pronaći optimalan put za usmeravanje plaćanja preko drugih kanala. Moglo bi izgledati otprilike ovako Ana> Marko> Petar> David. Tokom čitave rute uplata je kriptografski osigurana tako da bilo koji posrednik ne može ukrasti bilo koje sredstvo koje im ne pripada.

Ko poseduje i kontroliše Lightning Network?

Kao i Bitcoin, Lightning Network je u potpunosti otvorenog koda i nije u vlasništvu nijednog entiteta. Svako može pokrenuti čvor i učestvovati u mreži sa potpunom dozvolom. Postoji više popularnih primena Lightning -a koje uključuju LND, C Lightning i Eclair. Sve ove implementacije su gotovo 100% interoperabilne.

Ima li rudara na Lightning Network-u?

Ne, Lightning Network je izgrađen na vrhu osnovnog sloja Bitcoin-a i zadržava sve iste sigurnosne funkcije. Minimalne naknade koje plaćate na Lightning-u idu učesnicima mreže koji čine deo rute kojom ide vaša uplata, tako da to može biti bukvalno svako ko pokreće Lightning čvor.

Da li Lightning ima svoj blockchain?

Ne, Lightning je mreža kanala za plaćanja u kojoj su svi međusobno povezani. Sve transakcije otvaranja i zatvaranja Lightning kanala odvijaju se na osnovnom Bitcoin protokolu. Lightning nasleđuje sigurnost Bitcoin blockchain-a.

Koje su loše strane Lightning-a?

Za nekoga ko često koristi Lightning Network sa više kanala, upravljanje likvidnošću može postati zamorno. Mreža je relativno mlada i neka plaćanja ponekad mogu propasti, ali kako se razvoj nastavlja ovi slučajevi postaju daleko ređi. Zbog strukture mreže, nije toliko pogodna za veća plaćanja zbog ograničenja likvidnosti svakog kanala. To bi se moglo promeniti kako mreža raste, a ljudi dobijaju poverenje u njenu pouzdanost.

Da li mi treba čvor da bih koristio Lightning?

Slično kao i Bitcoin, nije vam potreban čvor za interakciju sa Lightning mrežom, ali je preporučljivo. Zapamtite, ako ne pokrećete svoj čvor, oslanjate se na tuđi. Dobra vest je da većina Bitcoin čvorova danas dolazi sa ugrađenim Lightning čvorom, tako da ne biste trebali imati previše dodatnog posla da biste se postavili na Lightning.

Šta je to dolazna likvidnost?

Dolazna likvidnost, eng. inbound liquidity, je mera koliko bitcoin-a možete dobiti preko Lightning Network-a. Ako jednostavno otvorite kanal prema nekom drugom, u početku možete samo da šaljete bitcoin-e. To je zato što su sva sredstva na vašoj strani kanala. Ako otvorite kanal za 100k sats-ova, a zatim potrošite 25k, vaša dolazna likvidnost bi bila 25k sats-ova. Bolji način za postizanje dolazne likvidnosti je ako vam neko otvori kanal ka vama, tako da bi sav bilans bio na njihovoj strani kanala.

Šta je to odlazna likvidnost?

Odlazna likvidnost, eng. outbound liquidity, je mera koliko bitcoin-a možete poslati preko Lightning Network-a. Ako otvorite kanal za 100k sats-ova i potrošite 75k, tada vaša odlazna likvidnost iznosi 25k sats-ova. Dobijanje odlazne likvidnosti je jednostavno poput primanja sats-ova na postojećim kanalima ili otvaranja novog kanala sa još sats-ova. Zapamtite, nikada ne možete potrošiti više od ukupne veličine vašeg najvećeg kanala. Mada, ovo će se promeniti kada se uvedu Multi Path Payments.

Gde da počnem?

Pogledajte našu preporučenu stranicu za čvorove koje treba pokrenuti, a zatim odlučite da li želite mobilni ili desktop Lightning novčanik. Naš lični favorit je Zap koji nudi i mobilne i desktop, u kombinaciji sa vrlo dobrim korisničkim interfejsom. Pogledajte Lightning Network guide za detaljniji pogled na Lightning.