Bitcoin Novčanici: Kada, Zašto i Kako Držati Ključeve do Svog Bitcoina

bitcoin-novcanici

Pregled sadržaja

U redu, dakle stekli ste neku količinu Bitcoin-a, i koji je sada najbolji način za njegovo čuvanje? Ovde ću vas provesti kroz proces pronalaženja pravog Bitcoin novčanika za vas.

Iako se čini kao jednostavno pitanje, ima iznenađujuće puno nijansi koje treba razmotriti. Koliko Bitcoin-a imate? Koliko često planirate da ga trošite? Da li ste sigurni da su vaši ključevi sigurniji kod vas nego kod offline čuvara? Odgovori na ova pitanja pomoći će vam da pronadjete pravo rešenje za vas.

Bitcoin je nosilac imovine, što znači da i sami možete držati ključeve svog Bitcoin-a. Kada držite svoje Bitcoin ključeve, vi imate direktnu kontrolu nad svojim novcem. Nije povereno nijednoj trećoj strani, poput banke. Trebate držati svoje ključeve onda kada utvrdite da je rizik da ih lično držite manji od rizika da ih čuvar izgubi. Donošenje te odluke oslanja se uglavnom na vaše razumevanje kako i zašto držati svoje Bitcoin ključeve. U ovom članku ću vam pomoći da razumete obe strane.

U ovom članku ćemo istražiti:

 • „Nisu vaši ključevi, nije vaš Bitcoin“
 • Bezbednost vs Konfor
 • Vrste Bitcoin novčanika
 • Postavke Multisig-a
 • Moja preporuka za izbor najboljeg novčanika za VAS

Zato počnimo polako.

Bitcoin Je Nosilac Imovine

U kriptografiji, javni ključ(public key) se koristi za šifrovanje poruka, a privatni ključ(private key) za njihovo dešifrovanje. Ako bi neko želeo da vam pošalje šifrovanu poruku, šifrirao bi je vašim javnim ključem. Vaš privatni ključ je jedini način za dešifrovanje te poruke, pa sve dok ste jedina osoba koja drži taj privatni ključ, vi ste i jedina osoba koja može pročitati poruku.

Bitcoin koristi kriptografiju javnog/privatnog ključa da bi osigurao transakcije. Privatni ključ se kreira kada napravite Bitcoin novčanik. Novčanik stvara javne ključeve koji se heširaju i koriste kao adrese za prijem Bitcoin-a. Privatni ključ je potreban da bi se dokazalo vlasništvo nad uskladištenim Bitcoin-om na toj adresi kako bi se mogao potrošiti.

Ako lično ne kontrolišete privatne ključeve povezane sa vašim Bitcoin-om, onda zapravo ne posedujete svoj Bitcoin. Drugim rečima, ako menjačnica ili banka drži vaše Bitcoin-e u vaše ime, vi onda nemate direktnu kontrolu nad svojim Bitcoin-ima. Vi prenosite sigurnost svog Bitcoin-a drugoj stranci.

Da biste u potpunosti iskoristili jedinstvene osobine Bitcoin-a kao novca, vi trebate da držite svoje privatne ključeve. Kao što Bitcoineri često kažu „nisu vaši ključevi, nije vaš Bitcoin“. Ovo vam pruža mogućnost držanja vašeg Bitcoin-a pod vašim nadzorom, tako da ga države, banke ili hakeri koji ga ciljaju ne mogu zapleniti ili oduzeti. Ali odabir držanja sopstvenih ključeva dolazi sa odredjenom odgovornošću za bezbednost vašeg Bitcoin-a.

Moj cilj je da vam pomognem da postanete konforni sa mogućnošću držanja svojih ključeva. Do tada, Bitcoin če biti sigurniji na novčaniku vaše menjačnice.

Sada ćemo pogledati koje opcije imate za preuzimanje kontrole nad sopstvenim Bitcoin ključevima.

Bezbednost vs Konfor


Komprimis: Bezbednost vs Konfor

Glavni kompromis koji treba uzeti u obzir prilikom skladištenja vašeg Bitcoin-a je između bezbednosti i konfora. Očigledno je da su i bezbednost i konfor poželjne osobine prilikom čuvanja vašeg Bitcoin-a, ali se međusobno direktno suprotstavljaju.

Gde se vi nalazite u spektru bezbednosti nasuprot konfora?

Postavite sebi ova pitanja da biste stekli bolji utisak o tome koji način čuvanja za vas ima najviše smisla:

 • Ukupna vrednost – da li skladištite na nivou od 0,1%, 1% ili 10 +% vaše neto vrednosti u Bitcoin-u? Odgovor bi trebao da vam da vrlo različite metode čuvanja vašeg Bitcoin-a. Očigledno biste bili spremni da pretrpite više neprijatnosti ako to znači zaštitu 50% vaše neto vrednosti.
 • Vremenski okvir/dostupnost – Kada i koliko često imate potrebu da trošite svoje Bitcoin-e? Da li je to više kao tekući račun, srednjoročni štedni račun ili je vaš Bitcoin sličniji dugoročnom penzionom računu?

“Pazite da podešavanje vaše zaštite ne bude tako složeno da čak i vi zaboravite kako dostupiti vašom Bitcoin-u“


Od Bitcoinera se mogu čuti upozoravajuće priče o ljudima koji gube svoje Bitcoin-e zbog prekomplikovanih podešavanja čuvanja, što rezultira time da vlasnik zaboravi kako da pristupi svojim novčićima.

Pregled Novčanika: Istraživanje Hardverskih, Mobilnih, Desktop i Multisig Bitcoin Novčanika

Sada kada ste odlučili da nabavite nekoliko Bitcoin-a (pametan potez) vreme je da odlučite gde ćete čuvati vaš Bitcoin. Kada započinjete, ovo vam može dati nadmoćan osećaj. U ovom odeljku ću vam dati kratki pregled opcija kojima raspolažete. Kao i u većini stvari u životu, i ovde se radi o kompromisima. 

Hardverski Bitcoin Novčanici

Hardverski Bitcoin Novčanici

Korisnici čuvaju privatne ključeve na namenskom hardverskom delu.

Prednosti: Privatni ključevi nikada ne dolaze u dodir sa internetom, što smanjuje rizik od njihovih gubitaka. Pogodno za dugotrajno skladištenje. Ako izgubite hardverski novčanik, možete da upotrebite backup seed fraze (eng. seed phrase backup) da biste vratili novčanik.

Mane: Korisnici moraju da obezbede backup seed fraze, što zahteva promišljenu strategiju kako da je zaštite. Preporučuje se da zapišete svoju seed frazu na metal i sačuvate rezervne kopije na više sigurnih lokacija. Ako vam ukradu hardverski novčanik, dolazite u rizik hakovanja vaših sredstava. Napomena: zaštita backup seed fraze je standardna praksa za novčanike gde korisnik kontroliše svoje privatne ključeve. 

Primeri: LedgerTrezorColdcard, i BitBox 

Mobilni-Bitcoin-Novčanici

Mobilni Bitcoin Novčanici

Korisnici čuvaju privatne ključeve na mobilnom uređaju.

Prednosti: Jednostavan za upotrebu, dobar za početnike, pogodan za male iznose.

Mane: Najmanje sigurna opcija jer se privatni ključevi nalaze na uređaju povezanom na Internet. Ako napadač stekne fizički pristup vašem telefonu, može proslediti sredstva u njegov novčanik. Nije dobro za dugotrajno skladištenje. 

Primeri: Block­stream GreenSamourai (samo za Android), Muun, Blue Wallet, Electrum

Desktop-Bitcoin-Novčanici

Desktop Bitcoin Novčanici

Korisnici čuvaju privatne ključeve na svom desktop/laptop računaru

Prednosti: Dobro korisničko iskustvo.

Mane: Nije baš bezbedno, jer su računari povezani na internet i podložni virusima i napadima. Nije dobro za dugotrajno čuvanje. 

Primeri: Bitcoin Core i Electrum (napredni), Wasabi (srednji), Block­stream Green (početni). Wasabi je verovatno najbolji novčanik za privatnost, a Block­stream Green je najbolji početnički desktop novčanik.

Multisignature-Bitcoin-Novčanici

Multisignature Bitcoin Novčanici

Korisnik čuva privatne ključeve u posebnom novčaniku za koji je potrebno da potpiše više privatnih ključeva pre nego što može da premešta svoja sredstva. Na primer, u „2 od 3“ multisig (eng. multisignature – više potpisa) novčaniku, korisniku su potrebna bilo koja dva od tri privatna ključa za slanje sredstava.

Prednosti: Jedan od najsigurnijih načina za čuvanje vašeg Bitcoin-a, smanjuje efikasnost fizičkih napada, pogodan za dugoročno skladištenje.

Mane: Teško ga je samostalno podesiti, ali postoji nekoliko servisa koji olakšavaju ovaj proces. Nije pogodno za potrošnju, a to može predstavljati i poentu. 

Primeri: Unchained Capital’s Vault (2 od 3), Casa’s Keymaster (2 od 3 i 3 od 5), Block­steam Green (2 od 2), Electrum.

Vruće vs Hladno – (hot vs Cold) Bitcoin Novčanici: U čemu je razlika?

Vrući novčanici su povezani na Internet. To znači da je ključevima lakše pristupiti nego kada su na hardverskom novčaniku, a to takođe znači i da su vaša sredstva ranjiva na napade hakera. Vruće novčanike preporučujem samo za male količine.

Hladni novčanici NISU povezani sa Internetom. To znači da je vašim sredstvima teže pristupiti. Hladni novčanici su manje pogodni za korisnike, ali hakeri mnogo teže mogu da pristupe vašim sredstvima. Hladne novčanike treba smatrati jedinom opcijom za dugoročno čuvanje.

Bitcoin Novčanik – Backup Fraza

Većina novčanika zahteva od korisnika da zapišu „backup seed frazu“. Ovo je mera predostrožnosti u slučaju da izgubite pristup svojim privatnim ključevima/novčaniku. To takođe znači da korisnici moraju biti vrlo oprezni sa svojim rezervnim kopijama jer one sadrže sve potrebne informacije za pristup vašim sredstvima. Tretirajte i čuvajte svoje rezervne kopije na način kao što bi tretirali i čuvali gomilu zlata. 

 • Ne pravite slike ili snimke ekrana svoje backup fraze
 • Ne izgovarajte naglas svoju backup frazu – ikad!
 • Ne čuvajte svoju semensku frazu Password Manager Aplikaciji
 • Ne koristite Internet uslugu oporavka backup fraze
 • Koristite pristupnu frazu (passphrase) da biste dodali još sigurnosti
 • Koristite više metoda za pravljenje rezervnih kopija
 • Ograničite pristup svojoj backup frazi što je više moguće
 • Nikada ne razgovarajte sa ljudima gde, kako i koliko Bitcoin-a čuvate

Bitcoin Novčanici Bez Seed-ova

Drugi način za čuvanje Bitcoin-a su novčanici bez seed-ova. Oni su dizajnirani za multisig akaunte, gde korisnici ne kreiraju backup seed-ove, već se oslanjaju na uslugu rezervne kopije. Casa prednjači u novčanicima bez seed-ova sa svojim Keymaster multisignaturnim proizvodom.


Bitcoin Multisignature: Kako radi 

Umesto da zahtevaju jedan potpis privatnog ključa za premeštanje sredstava, multisig novčanici zahtevaju više potpisa za premeštanje sredstava. Postoji mnogo načina za pravljenje multisig novčanika, ali iskoristimo postavku 2 od 3 za naš primer.

Kao korisnik, to znači da imate ukupno 3 privatna ključa koji odgovaraju jednom Bitcoin novčaniku. Da biste prebacili sredstva, potrebna su vam najmanje 2 privatna ključa za potpisivanje transakcije. Većina korisnika će fizički odvojiti lokacije svakog ključa kako bi što više smanjili rizik. Samo nemojte biti previše kreativni, da ne prevarite i sebe i na taj način izgubite svoja sredstva (to se dogodilo mnogo puta).

Kao što je gore pomenuto, evo nekoliko primera Multisig­na­ture novčanika

 • Block­steam Green Wallet (2 od 2)
 • Casa’s Keymaster (2 od 3 i 3 od 5)
 • Unchained Capital’s Vault (2 od 3)
 • Electrum

Prednosti Multisig-a 

Multisig nudi prostor za greške. Ako imate samo jedan privatni ključ i izgubite ga, vaša sredstva će se zauvek izgubiti. Međutim, ako imate podešavanje 2 od 3, možete sebi priuštiti da izgubite jedan privatni ključ i dalje pristupite svojim sredstvima.

Multisig takođe smanjuje šanse za moguće fizičke napade. Recimo da ste fizički ugroženi i primorani da se odreknete svog dragocenog Bitcoin-a. Ako ste imali normalan novčanik (a ne multisig), onda biste lako mogli da prebacite svoj Bitcoin tom kom vas napada. Međutim, ako ste postavili multisig podešavanja, jedan od vaših ključeva je u kući, a drugi ključ na nekom drugom mestu (npr. vaša kancelarija ili sef u banci). Ovakvo razdvajanje ključeva u velikoj meri smanjuje želju tog napadača da uopšte pokuša da preotme vaš Bitcoin. 

Zašto Moj Bitcoin Novčanik Stalno Menja Moju Adresu?

Svaki skup privatnih ključeva može generisati bilione javnih ključeva. Ovi javni ključevi se zatim transformišu (kroz matematički proces zvan heširanje) da bi se proizvele javne adrese.

Svaka pojedinačna adresa može da primi Bitcoin. Dakle, svaki skup privatnih ključeva koji posedujete sposoban je da proizvede svoj jedinstveni, masivni skup javnih adresa koje posedujete vi, i samo vi. Svako može da pošalje Bitcoin na te javne adrese, ali samo onaj koji poseduje te privatne ključeve može trošiti Bitcoin sa tih adresa.

Mnogi ljudi vole da uporedjuju privatne ključeve, javne adrese i Bitcoin novčanike sa e-mail adresama. Privatni ključevi su vaša lozinka, javna adresa je vaša e-mail adresa, a novčanik je e-mail domen koji koristite (npr. Gmail, Protonmail, Yahoo itd.). Iako je korisna, ova analogija pomalo obmanjuje, jer sa Bitcoin-om svaka lozinka (privatni ključ) koju posedujete omogućava pristup bilionima potencijalnih e-mail adresa (javnih adresa) za slanje i primanje Bitcoin-a.

Nema razloga za brigu ako vaš novčanik stalno generiše nove Bitcoin adrese. To je zapravo jedna od njegovih karakteristika! Novčanici koji generišu i koriste nove javne adrese pomažu u zaštiti vaše privatnosti od ljudi koji „njuškaju“ na javnom Bitcoin blockchain-u. Samo zapamtite da sve dok vi držite privatne ključeve novčanika, samo vi posedujete sadašnji i budući Bitcoin, poslat na bilo koju javnu adresu koju je generisao vaš novčanik. Samo se pobrinite da privatni ključevi Bitcoin-a budu sigurni, bezbedni i privatni.

Moja Preporuka: Neka Procenat Neto Vrednosti Vodi Vaš Izbor Bitcoin Novčanika

Najjednostavniji način pristupanja izbora koji novčanik će te odabrati za vaš Bitcoin je fokusiranje na pitanje „koliko novca je u igri?“. Drugim rečima, koji procenat vaše neto vrednosti je zaštićen? Evo naše analize, ali naravno, situacija svake osobe je jedinstvena. Koristite ovo kao smernicu, a ne kao apsolutnu istinu. 

**

Male količine (oko 0,1% neto vrednosti) – Koristite mobilni Bitcoin novčanik

 • Block­stream Green – ima multisig 2 od 2. To je verovatno najbolji Bitcoin novčanik za iPhone.
 • Casa Keymaster (režim sa jednim ključem) – rezervna kopija bez seed-a.

Srednji iznosi (oko 1% neto vrednosti) – Koristite hardverski Bitcoin novčanik

 • Ledger
 • Trezor
 • Coldcard

Velike količine (više od 10% + neto vrednost) – Koristite Multisig Bitcoin novčanik

 • Casa Keymaster Multisig —  interfejs koji je jednostavan za korišćenje, možete birati postavke 2 od 3 i 3 od 5. Oni imaju alat za samooporavak, međutim ovo nisam lično koristio, i želeo bih da obavim više istraživanja pre nego što dam pravu preporuku. 
 • Unchained Capital’s Multisig —  interfejs koji je jednostavan za korišćenje, postavka 2 od 3, može pristupiti finansijskim uslugama zasnovanim na vašem BTC u depozitu. 
 • Self Hosted Multisig —  korisnici takođe mogu da kreiraju sopstvene multisig postavke. Ovo zahteva mnogo veće tehničko znanje u poređenju sa Unchained i Casa, međutim, ne žrtvujete nikakvu privatnost. 

Protip: Rapodelite sredstva koja želite da skladištite dugoročno. Ako imate značajan deo svoje neto vrednosti u Bitcoin-u, u vašem je najboljem interesu da raspodelite svoj ulog. Ovo umanjuje vaš rizik, što smanjuje šanse da budete izbrisani. Na primer, trećinu svog Bitcoin-a čuvajte sa Casa multisig-om, drugu trećinu sa Unchained Capital Vault-om, a preostalu trećinu na hardverskom novčaniku (Cold Card, Ledger ili Trezor).

Da Zaokružimo Priču

Ovo je moj rezime vaših mogućnosti izbora Bitcoin-ovih novčanika i kako odabrati pravi od njih uzimajući u obzir privatne ključeve, načine i stepen zaštite i sigurnosti koji oni pružaju. Ako ste i dalje zastrašeni, bez brige. Preporučujemo da preuzmete kontrolu nad vašim Bitcoin ključevima samo kada budete sigurni u uslugu koja vam se pruža. Ali vas podstičemo da i dalje razmatrate jedinstvenu priliku koju vam pruža Bitcoin: mogućnost da imate apsolutnu kontrolu nad svojim bogatstvom.

Samostalno čuvanje je vremenom sve lakše i lakše. Razmotrite svoju situaciju i odaberite način čuvanja koji najbolje odgovara vama. Ovde sam da vam pomognem, i slobodno mi se obratite sa svim pitanjima koja vas zanimaju.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram
Share on whatsapp

Saznajte više

Bitcoin

Zašto baš Bitcoin?

Kratki uvod u bezbednost, privatnost i slobodu vašeg novca. Pre nego što saznate kako morate znati zašto.