Ultimativni Vodič za Bezbedno Čuvanje Bitcoin-ove Seed Fraze

bitcoin-seed-fraze-ultimativni-vodic

Pregled sadržaja

Za one koji tek ulaze u igru sa kriptovalutama, šansa da vaša Bitcoin sredstva ne budu sigurna i zaštićena može biti pomalo zastrašujuća. Srećom, postoji mnogo user-friendli Bitcoin novčanika, i svaki od njih ima izvrsnu funkciju rezervne kopije, koja vam omogućava trenutan povraćaj Bitcoin sredstava, ako vaš uređaj na kome se nalazi novčanik ikada bude zagubljen ili izgubljen. Ova funkcija, poznata kao „seed fraza“, ili seed fraza za oporavak, predstavlja jedinstveni niz reči koje će vaš novčanik generisati, i koje deluju kao password za vaše lične Bitcoin podatke. Ovaj skup reči omogućava trenutni povraćaj vaših bitcoin sredstava.

Iako možete lako zapostaviti svoju seed frazu, misleći da ćete se kasnije pozabaviti sa njom, uvek je najbolje biti proaktivan kada je reč o osiguranju zaštite vaše fraze za oporavak. Fraza za oporavak je vaša rezervna kopija – pa iako vam neće trebati svaki dan, biće kritična u slučaju da vam se novčanik pokvari. Takođe, fraza za oporavak može da omogući svima pristup vašem bitcoin-u, pa je zato veoma važno da se ona čuva na sigurnom.

U ovom članku, prikazaću vam:

 1. Spisak glavnih Bitcoin hardware novčanika koje možete koristiti za skladištenje vaših Bitcoin-a.
 2. Sveobuhvatan pregled mnogih metoda koje možete koristiti za čuvanje vaše seed fraze 
 3. Razne prednosti i mane za svaku od njih
 4. Saveti koje možete da koristite da biste maksimizirali ukupnu sigurnost svoje seed fraze
 5. Kako sigurno čuvati vašu seed frazu
 6. Kako proslediti svoj Bitcoin u slučaju vaše smrti

Kada završite sa čitanjem, trebalo bi da ste na dobrom putu da čuvate svoju seed frazu koristeći najsigurnija i najpouzdanija dostupna sredstva, obezbeđujući najveću zaštitu svojih Bitcoin sredstava bez obzira na to šta se sa vama ili vašim digitalnim uređajima dogodi u budućnosti. Za početak ćemo dati brzi pregled hardware novčanika i šta tačno predstavlja fraza za oporavak. 

Koji Bitcoin Novčanici su Dostupni?

Ispod ćete pronaći listu od nekoliko najpopularnijih novčanika koji su dostupni danas. Softverski novčanici rade na vašem telefonu ili računaru, dok su hardware novčanici namenski delovi hardvera (poput specijalizovanog fleš diska) koji omogućavaju lak i siguran pristup vašem bitcoin-u uz jaku sigurnost.

hardware i software bitcoin novcanici
Hardware (poput specijalizovanog USB fleš diska) i Software (na vašem telefonu ili računaru)


Svaki od ovih novčanika će vam dati seed frazu, koja se sastoji od 12 ili 24 reči, što će vam omogućiti pristup svim bitcoin adresama povezanim sa vašim novčanikom – a samim tim i svim vašim sredstvima.

Šta je Mnemonic Oporavak ili Seed Fraza sa 12 ili 24 Reči?

Najjednostavnije rečeno, seed fraza je niz određenih reči u kojima se nalaze sve potrebne informacije kako bi se u potpunosti povratila vaša Bitcoin sredstva. Koji god novčanik odlučite da koristite, generisaće jedinstvenu seed frazu, posebno za vas, a taj softver će vas uputiti da čuvate seed frazu na neki način, gde će biti dostupna u slučaju nužde. Seed fraza će biti jedinstvena i obično sadrži od 12 ili 24 reči, od kojih se neke mogu ponoviti. Pre nego što sačuvate seed frazu, pročitajte odeljak sa našim savetima!

Seed fraza omogućava pristup vašim bitcoin sredstvima svima koji je poseduju- omogućavajući vam da povratite sredstava ako vam se novčanik pokvari, ili omogućavajući lopovu da dobije pristup vašim bitcoin-ima.

To čini vašu seed frazu vrednom poput zlatne poluge. Zbog toga je pravilno čuvanje vaše seed fraze veoma važno – morate uravnotežiti lak način oporavka i sigurnost protiv krađe i hakovanja. Međutim, s obzirom da je vaša seed fraza samo niz reči, ona se može snimati i skladištiti na mnogo jednostavniji način (i mnogo jeftinije!) od zlatne poluge – čineći je potencijalno mnogo sigurnijom. 

Primarna svrha seed fraze je da ima neku vrstu fizičkog sredstva za povraćaj Bitcoin sredstava ako vas izneveri novčanik. To uključuje ako vam se sruši sistem na računaru, ako vam se ošteti hard disk, izgubite telefon ili razbijete hardware novčanik – u svakom slučaju gde vaš novčanik postane nepristupačan.

Seed fraze zasnivaju se na specifikacijama otvorenog koda kompatibilnim sa Bitcoin protokolom, što znači da dok god imate svoju seed frazu, možete koristiti mnoge druge vrste novčanika da biste povratili pristup svom bitcoin-u. Recimo da danas posedujete Trezor, ali za 10 godina vam se uređaj pokvari ili Trezor prestane da posluje – možete jednostavno kupiti drugačiji hardware novčanik ili skinuti novčanik na svoj telefon, i pomoću svoje seed fraze povratiti pristup svojim bitcoin-ima.

Kako seed fraza funkcioniše?

Seed fraze funkcionišu slično kao i bilo koji drugi oblik koda, pri čemu svaka reč predstavlja numeričku vrednost koju novčanik razume. Fraze se generišu nasumično na osnovu unapred određene baze reči. Iako ponekad imate mogućnost da smislite sopstvenu seed frazu, omogućavanje novčaniku da generiše seed frazu je najbolja opcija za vašu sigurnost. 

Jedna od prednosti koja je svojstvena prirodi seed fraza je ta što se u njima koriste stvarne prepoznatljive reči na engleskom jeziku koje se mogu izvesti i upamtiti bez obzira na male greške kao rezultat ružnog rukopisa. Ovo je suprotno od mnogih drugih nasumično generisanih passworda, gde svaki karakter mora biti jasno čitljiv da bi se password mogao pravilno kreirati, jer su oni jednostavno niz slučajnih karaktera. Stoga seed fraze imaju i prednosti randomizacije, kao i prednosti lako prepoznatljivih i uobičajenih reči.

Zašto Niko Ne Može da Predpostavi Seed Frazu? 

Mogli biste da pomislite da bi niz od 24 reči možda bio lak nekome da ga pretpostavi, ili da bi nekome bilo isplativo da napravi računarski ciklus mogućih kombinacija, dok ne pronadje novčanik koji sadrži neke bitcoin-e kako bi mogao da ih ukrade.

Reči za frazu za oporavak ili seed frazu dolaze sa liste koja se sastoji od 2048 reči – pa čak i seed od 12 reči za Bitcoin novčanik ima 2048^12 kombinacija ili 2^132. Procenjuje se da u univerzumu postoji 10^21 zvezda, pa je nepotrebno reći da ovo predstavlja mnogo mogućih kombinacija. Čak i kada bi svaki čovek na Zemlji danas imao 1.000.000 novčanika (čak i bez adresa), to bi iznosilo samo 7.800.000.000.000.000 novčanika – što je oko 2^53. Ovo čini negde oko polovine mogućih kombinacija, ali to bi sakrilo snagu eksponencijalnog rasta. 

Kada bi svi na svetu imali po 1.000.000 bitcoin novčanika, mi bismo i dalje koristili samo 0.000000000000000000000001654% od svih mogućih novčanika. To je neuporedivo teže nego pronaći jedno određeno zrno peska u celokupnom pesku koji se nalazi na Zemlji.

Čak i taj pronalazak određenog zrna peska na ovoj plaži bila bi kao šetnja parkom nasuprot pogađanju bilo koje random seed fraze.

Dakle, prilično je sigurno reći da niko uskoro neće pokušati da pogadja bitcoin novčanike. Bila bi potrebna vojska računara i veoma dugačak vremenski period da se pronadje samo jedan novčanik sa sredstvima u tom prostranstvu. 

Kako Čuvati Seed Frazu

Neverovatno je važno kako zapisujete i skladištite svoju seed frazu, s obzirom na ogromnu količinu moći koju će oni koji je poseduju imati nad vašim Bitcoin sredstvima. Takođe, budući da je poenta seed fraze da bude lako dostupna gde i kada vam zatreba, čuvanje na nekom sigurnom, ali i pristupačnom mestu, je neophodno. Specifična metoda koju koristite za transkripciju vaše seed fraze je takođe važna, bez obzira na to kako se čuva, jer se neke metode transkripcije pokazale mnogo sigurnijim od drugih.

Pogledajte naš odeljak sa savetima, pre nego što zapišete svoju seed frazu!

Preporučujemo vam da fizički sačuvate svoju seed frazu nakon što vam je softver ili hardware novčanik isporuči. Fizičko skladištenje čini vašu seed frazu manje otvorenom za hakere koji bi mogli da vam ukradu frazu za oporavak iz digitalne memorije vašeg računara ili pametnog telefona.. Međutim, mnogi ljudi će i dalje odabrati neki oblik digitalnih sredstava za čuvanje svojih seed fraza, bilo zato što je to dominantno sredstvo ili jednostavno kao dodatni oblik rezervne kopije. Hajde da pogledajmo kako fizička, a tako i digitalna sredstva koja možete koristiti za čuvanje vaše seed fraze, kako se ona koriste, i specifične prednosti i nedostatke svake od njih.

Zapisivanje Vaše Seed fraze – na Papiru ili Digitalno

Zapisivanje Vaše Seed Fraze na Papir

Naravno, najočigledniji metod unošenja vaše digitalne seed fraze u fizički svet je isti onaj metod koji biste obično koristili za unošenje bilo kog drugog oblika pisanja u fizički svet – olovkom i papirom. Jednostavno zapisivanje vaše seed fraze na papir u potpunosti može biti dovoljno da vam pruži sigurnost koju želite. Međutim, postoje neka upozorenja oko upotrebe olovke i papira koja ovu najjednostavniju metodu čine ne baš tako idealnom za čuvanje nečega toliko važnog kao što je seed fraza.

Kao prvo, sam papir je lako uništiv, a o mastilu da i ne govorimo. U slučaju poplave ili požara, papir će biti uništen, što znači da će i vaša seed fraza biti uništena zajedno sa njim. Naravno, ovo su loše vesti i za svakoga ko verovatno gubi i sav svoj hardver i opremu u požaru ili poplavi. Kao drugu stvar, papir je neverovatno lako zagubiti. Može se oduvati, pomešati sa otpadom ili jednostavno pomešati sa nečim drugim i negde izgubiti, i nikada ga više nećete videti. Iz ovih i više drugih razloga, oni koji žele da zapišu svoju seed frazu u fizički svet, često traže sredstva koja su izdržljivija i trajnija od papira.

Graviranje Vaše Seed Fraze na Čeličnoj Back-Up Ploči

Back-up ploče od nerđajućeg čelika su stvorene kako bi korisnici Bitcoin-a imali način da trajnije urežu svoje seed fraze u fizički svet od puke olovke i papira. Napravljene su od nerđajućeg čelika, na koje se vaša seed fraza može trajno urezati. Budući da je gravura napravljena na čeliku, ona će u slučaju požara ili poplave moći da traje mnogo duže od papira. Ploča može biti bilo šta, od male kartice koju možete držati u novčaniku do većeg komada koji se može trajno čuvati kod kuće ili u sefu. 

Bilo koju veličinu pločice da izaberete, možete je kupiti zajedno sa alatima za samograviranje (koji nisu uvek u kompletu), što znači da korisnik ne mora da deli svoju seed frazu sa onima od kojih je kupio ploču. Budući da su ove ploče stvorene posebno za potrebe izdržavanja katastrofe, obično sadrže brojne garancije o njihovoj trajnosti, otporne su na bilo koje elemenate koje možete baciti na njih, od vode do vatre, kao i od prekomernog korišćenja i habanja.

Što se tiče back-up ploča od nerđajućeg čelika, svaki proizvođač nudi svoj jedinstveni spin. Pogledajmo 5 najboljih proizvođača back-up ploča od nerđajućeg čelika na tržištu i da vidimo kako su se pokazali:

Cryptosteel

Sa sedištem u Velikoj Britaniji, Cryptosteel nudi čelične „Kapsule“ i „Kasete“ sa cenom u eurima, s tim da je kapsula približno veličine laserskog pokazivača, a kaseta je veličine, pa, kasete. Kapsula košta 74 eura, a kaseta 108 eura, mada se nude popusti za velike narudžbine. Umesto da zahtevaju gravuru, svaka Kaseta ili Kapsula dolazi sa odredjenom količinom čeličnih pločica koje se mogu staviti prema redosledu vaše seed fraze.

Cena Rezervne Kopije Jedne Seed Fraze: 74 eura

Blockplate

Blockplate nudi čelične back-up ploče po ceni od 69 $ za dve – svaka ploča sadrži 12 reči. Njihove verzija jedne ploče, koja izgleda identično, košta 49 $ po paru. Potpuno četvrtaste i malo manje od podmetača, ove ploče vam omogućavaju da svoju seed frazu sačuvate na mreži koristeći samo prosti udarac u sredinu, nisu potrebne pločice sa slovima.

Cena Rezervne Kopije Jedne Seed Fraze: $49 (plus metalna igla za 10 $, ako vam treba)

Hodlinox

U poređenju sa Blockplate i Cryptosteel, Hodlinox nudi mnogo tradicionalniju opciju koja vam omogućava da doslovno gravirate svoju seed frazu olovkom za gravuru, nudeći u osnovi prazno platno. Pojedinačna pločica, veličine kartice, košta 29 eura, ali postoji i dvostrana pločica koja nudi dodatnu sigurnost za 49 eura. Takođe imaju jedinstveni model koji zatvara seed i koristi tamper-evident sigurnosnu traku, tako da znate da li je neko čačkao vaš seed ili stekao pristup. 

Cena Rezervne Kopije Jedne Seed Fraze: 29 Eura

Coldbit

Coldbit nudi heavy-duty kartice sa futrolama po ceni od 69 eura i setove za graviranje za dodatnih 20 eura. Takođe se možete odlučiti da sami uradite graviranje pomoću alata koji imate kod kuće, a koji može urezati čelik, poput dijamantske Dremel burgije. Oslanjajući se na čistu doslovnu transkripciju sličnu Hodlinox pločama, ove ploče ipak nude malo veću zaštitu i neke sjajne dizajne.

Cena Rezervne Kopije Jedne Seed Fraze: 69 Eura (plus 20 eura za set za graviranje, ako vam je potreban)

Billfold by Privacy Pros

Preimenovan u Privacy Pros, brend Billfold je i dalje dostupan po ceni od 89 $. Koristi dizajn kartice vrlo sličan Cryptosteel Kaseti, sa malim pločicama koje slažete da biste formirali svoju seed frazu.

Cena Rezervne Kopije Jedne Seed Fraze: $89


Kriptovanje Vaše Seed Fraze i Njeno Digitalno Skladištenje

Iako se generalno preporučuje da svoju seed frazu ne skladištite digitalno, oni koji su bolje upućeni u digitalnu bezbednost, ovo mogu videti kao floskulu koja se može ignorisati. Iako laici sigurno ne bi smeli da šalju i primaju svoje seed fraze e-mailom, pravilno digitalno kriptovanje i skladištenje sredstvima poput cloud-a ili USB fleš memorije mogu biti jednako sigurna i bezbedna sredstva za skladištenje, kao i fizička sredstva, poput čeličnih back-up ploča. Takođe, kada se oba sredstva koriste zajedno, to vam pruža krajnju mrežu rezervnih kopija u slučaju bilo kakvih hitnih slučajeva.

Kriptovanje možda nije nešto što je lako za svakoga, ali postoje mnoge treće strane koji će se pobrinuti da odrade kriptovanje za vas. Obavezno diskonektujte računar sa Interneta dok unosite seed u računar i izvodite kriptovanje – ne verujte online uslugama kriptovanja! 

Odatle, na vama ostaje da odlučite kako ćete da je čuvate, bilo na cloud-u ili na USB fleš memoriji. Prednost čuvanja na cloud-u je u tome što podaci nisu povezani ni sa jednim fizičkim uređajem i može im se pristupiti sa bilo kog mesta pomoću passworda na cloud-u. Međutim, to takođe znači da su podaci nešto pristupačniji nego da se čuvaju na USB fleš memoriji. Zapamtite da ako se odlučite za USB fleš memoriju, ona možda neće moći da se izdrži protiv požara i vode, baš kao što to mogu prosti nefizički podaci na cloud-u. Fleš memorija koja se koristi na USB-u takođe nije dizajnirana da traje duže od 10 godina, pa imajte i to na umu. 

Digitalno čuvanje seed fraze preporučujem isključivo informatičarima tj ljudima sa dosta iskustva u kriptiranju informacija. Za 99% nas čekič i čelična pločica koju čuvamo na 2 ili 3 mesta + dodatna 13. ili 25. reč je najbolje rešenje.

Gde i Kako Čuvati Svoju Seed Frazu

Bez obzira da li ste odlučili da svoju seed frazu sačuvate na čeličnoj ploči, USB-u ili jednostavno na parčetu papira, moraćete da je stavite negde – a idealno bi bilo da je stavite na više mesta u slučaju da se jedna uništi ili izgubi. 

Najbolji savet koji mogu da vam dam je gde ne trebate da čuvate svoju seed frazu. Na kraju, mesto na koje stavite svoju seed frazu najbolje je da sačuvate za sebe, i zato evo nekoliko mesta na koja definitivno ne želite da stavite seed frazu, ako želite da izbegnete da upadne u pogrešne ruke. 

Ne Čuvajte Svoju Seed Frazu u…

 1. Sef u Banci: Izgleda kao odlično mesto, zar ne? Pogrešno – banke prave greške, a kako sefovi postaju sve manje popularni, one prave još više grešaka!
 2. Sef u Kući: Opet se čini kao odlično mesto – međutim, ovo je prvo mesto koje će provalnik potražiti. Čak i ako ne mogu da otvore sef, većinu malih kućnih sefova moguće je lako premestiti i odneti u kolicima, i kasnije ih razbiti.
 3. Ispod Kreveta ili Dušeka: Klasično mesto za skrivanje novca, takođe je jedno od prvih mesta koje će provalnik pogledati. 
 4. U Frižideru: Možda mislite da maskiranje vašeg seed-a u posudi za hranu izgleda kao dobar način zabune, ali ovo je uobičajena taktika za skrivanje dragocenosti, pa bi provalnici mogli potražiti i ovde. 
 5. Ormarić za Nakit ili Fioke za Veš: To su uobičajena mesta za čuvanje drugih vrsta dragocenosti, pa će ih provalnik brzo pokrasti. 

Budite kreativni, ali ne toliko kreativni da izgubite seed frazu, jer ne možete da se setite gde ste je sakrili. 

Takođe je važno razmotriti i mogućnost pravljenja rezervnih kopija vašeg seed-a na više lokacija. Na taj način, čak i ako je jedno mesto potpuno uništeno (recimo da vam oluja odnese kuću), i dalje ćete da imate vaš seed na drugoj lokaciji. 

Shamir-ovo Tajno Deljenje – Širite Vašu Frazu za Oporavak

Shamir-ovo Tajno Deljenje (eng. Shamir Secret Sharing), je algoritam koji vam omogućava da svoj seed podelite na više seed-ova koji su sami po sebi beskorisni. Međutim, njihovim rekombinovanjem vratićete vaš seed za oporavak. 

Ovo je dobar korak ukoliko želite da podelite vaš seed sa vašim advokatom, računovođom, članovima porodice itd. – jer obezbeđuje da niko od njih nema pristup vašem celom seed-u.

Način na koji Shamir deluje je to što deli vaš seed na više manjih seed-ova koje možete predati pouzdanim pojedincima. Kada postavite Shamir-ov backup, odlučujete koliko ‘deljenja’ želite da kreirate i koliko delova je potrebno za oporavak vašeg celog seeda – na primer, možete da napravite 5 deljenja i kažete da su bilo koja 3 dela potrebna za oporavak vašeg seed-a. 

Neki hardware novčanici, poput Trezor Model T, podržavaju Shamir Backups na user-friendli način.  

Saveti za Osiguravanje Vaše Seed Fraze 

Postoji mnogo opštih stvari koje morate imati na umu kada je reč o držanju vaše seed fraze na sigurnom. Neke od ovih stvari su samo zdrav razum, dok većini ljudi možda ništa neće pasti na pamet bez nečije pomoći. Neće sve metode biti praktične za sve čitaoce, ali imajte na umu da što više bezbednosnih metoda vežbate, vaša seed fraza će biti sigurnija. Učinite koliko god možete da vaša seed fraza bude sigurna i ona će vam biti pri ruci kada vam zatreba.

Ne Pravite Slike ili Screenshotove Vaše Seed Fraze

Ne slikanje vaše seed fraze je dovoljno jednostavno. Svaka slika koju napravite stvara dodatnu spoljnu datoteku koja se može duplirati, izgubiti ili ukrasti. Što je manji digitalni otisak vaše seed fraze, to je bolje. Međutim, postoji mnogo različitih načina na koje se mogu ukrasti fotografije vaše seed fraze, što može iznenaditi prosečnog čitaoca. Prvo, hakeri i ostale treće strane mogu da preuzmu sliku vaše seed fraze putem sigurnosnih kamera, poput onih na bankomatima. Takođe, kamere na računaru, telefonu i drugim ličnim uređajima mogu predstavljati još veći rizik. Iz ovih razloga, umanjivanje ukupne vidljivosti i izloženosti vaše seed fraze, i pre i posle dokumentovanja u fizičkom svetu, je apsolutna potreba.

Ne Izgovarajte Svoju Seed Frazu Naglas – Nikad!

Ako ste ikada razgovarali telefonom i Google Assistant vas je prekinuo, onda znate da vas stalno slušaju. Bilo da ste napolju u javnosti ili ste sami kod kuće, treće strane slušaju. Ako su te treće strane zainteresovane, možda će moći da dobiju pristup vašim ličnim podacima. Iz tog razloga, uzdržavanje od izgovaranja naglas vaše seed fraze treba smatrati vitalnim delom zaštite vaše seed fraze. Lakše je špijunirati nekoga preko zvuka, nego što je to slučaj sa vizuelnim elementima, pa izgovaranje naglas vaše seed fraze čini je mnogo podložnijom presretanju od strane onih koji je mogu zloupotrebiti.

Ne Čuvajte Svoju Seed Frazu u Password Menadžeru

Čuvanje vaše seed fraze u password menadžeru može se činiti sigurnim i prikladnim načinom izrade rezervnih kopija, ali to nosi velike rizike. Seed fraza se mnogo razlikuje od password za recimo vaš Facebook nalog. To je zato što su passwordi samo alati za potvrdu identiteta za centralizovane usluge – što znači da ako izgubite pristup računu ili budete hakovani, možete kontaktirati broj podrške i proći kroz neke korake da biste povratili kontrolu nad svojim nalogom. 

Kod Bitcoin-a, prema njegovom dizajnu, ne postoji broj podrške. Ne postoji centralna stranka koja kontroliše Bitcoin transakcije, čineći ga neverovatno slobodnim i otvorenim – ali to takođe znači da morate vrlo ozbiljno da preuzmete odgovornost za svoju seed frazu. Ako padne u pogrešne ruke jer je vaš password menadžer hakovan, možete izgubiti svoje bitcoin-e. 

Ne Koristite Online Usluge Oporavka Seed-a

Ako vam neki website traži da unesete svoju seed frazu – čak i ako vam se čini kao pouzdan – dobro razmislite pre nego što to učinite. Većina „usluga online oporavka“ su maskirane prevare, usresredjene samo na kradju seed fraza nevinih ljudi! Ne budi jedan od njih. 

Koristite Pristupnu Frazu(dodatnu reč) da Biste Dodali još Sigurnosti

Trezor podešavanje pristupne fraze | Ledger podešavanje pristupne fraze

Ako vaš novčanik podržava dodavanje pristupne fraze, trebalo bi da je koristite. Pristupna fraza je password koji dodate svom seed-u i funkcioniše kao 13. ili 25. reč u vašoj seed frazi. Zbog toga je vaš novčanik mnogo teže ukrasti. Ako se pristupna fraza čuva na drugačijoj lokaciji od vašeg seed-a, vaši bitcoin-i su sigurni čak i ako neko dobije pristup vašoj seed frazi. 

Zaštitite Svoju Seed Frazu

Bez obzira da li svoju seed frazu čuvate u digitalnom oblaku ili na čeličnoj ploči, postojanje nekog načina čuvanja koji štiti seed frazu od elemenata kao što su požar i poplava, mora se smatrati obaveznim. Kao što je već rečeno, čelične ploče mogu se napraviti da izdrže većinu katastrofa, a skladištenje na cloud-u pruža nefizička sredstva koja mogu biti jednako sigurna kao i druga sredstva ako koristite pravu enkripciju. Upotreba jednog ili oba ova sredstva može vam pomoći da vam garantuje maksimalnu zaštitu bez obzira na to šta se dogodi.

Koristite Više Metoda za Pravljenje Rezervnih Kopija Kad God Možete

Korišćenje nekoliko različitih metoda za čuvanje vaše seed fraze ima puno prednosti, ali ima i neke nedostatke ako im ne pristupite sa dovoljno pažnje. Iako vam više načina za skladištenje pruža veću zaštitu, to takođe proširuje vaš celokupni profil, što znači da postoji više područja koja su otvorena za napad. Ipak, korišćenje najmanje dve odvojene metode za pravljenje rezervnih kopija obično se smatra dobrom idejom, jer imate rezervne kopije za slučaj da vam se nešto desi! Nikad ne znate šta će se dogoditi, a u tome i jeste poenta seed fraza. 

Ograničite Pristup Vašoj Seed Frazi što je Više Moguće

Naravno, neki ljudi mogu da se odluče da svoju seed frazu podele sa pouzdanom trećom stranom, kao sredstvo radi osiguranja njene zaštite, ali, generalno, što je manji broj ljudi sa kojima delite svoju seed frazu, time bolje. Vaša je lična odluka s kim ćete deliti svoju seed frazu, i u vašem je najboljem interesu da to pravo mudro koristite.

Ne Pričajte o Količini Bitcoin-a Koje Posedujete

Nekima je ovo možda najteži savet, ali možda i najvažniji. Ako niko ne zna da imate bitcoin, i koliko ga imate, smanjujete verovatnoću da će neko pokušati da dodje do vaše seed fraze ili novčanika. Zato držite jezik za zubima!

Šta će se Desiti sa Vašim Bitcoin-om Nakon što Umrete?

Kao i sa bilo kojim drugim sredstvom, trebalo bi da imate predstavu o tome kako će se postupati sa vašim Bitcoin-om nakon što umrete. S obzirom da je ovo relativno nova tema, nema puno presedana kada je reč o prenošenju i nasleđivanju Bitcoin-a. Iako mnogi mogu da pomisle da moraju da angažuju advokata, prenošenje Bitcoin-a zaista podrazumeva samo puko prenošenje vaše seed fraze, zajedno sa nekim vašim konkretnim srestvima.

Prilikom pripreme za prosleđivanje vaše seed fraze u slučaju vaše smrti, važno je zapamtiti da prosledite i detaljan zapis o svojoj digitalnoj imovini. Za razliku od fizičkih materijala, digitalna sredstva se ne mogu lako kvantifikovati fizičkom procenom. Ukoliko nije svesna da postoji, ta osoba možda neće znati šta tačno prima. Stoga, ona možda neće zaista primiti ono što ste joj namenili da nasledi. To je takođe razlog zašto bi svi trebali da drže svu svoju imovinu sažetom i što organizovanijom, u slučaju nužde.

Ako razumete engleski jezik preporučujem da pročitate knjigu: Cryptoasset Inheritance Planning od Pamela Morgan

Kako Koristite Seed Frazu za Oporavak Vašeg Novčanika?

Za većinu novčanika, upotreba seed fraze jednostavna je poput pritiskanja pravih tipki i kucanja iste. Odatle, seed fraza će vratiti sav sadržaj i podatke novčanika na bilo koji uređaj koji koristite. Na ovaj način, korišćenje seed fraze znači da možete imati novčanik kod sebe gde god da krenete, bez obzira na sve, čak i ako se novčanik izgubi ili uništi – sve što vam zaista treba je vaša seed fraza.

Opet, ne koristite nikakve online usluge za seed frazu! U najvećem broju slučajeva to su prevare.

Bez obzira da li koristite mobilni novčanik kao što je Muun ili hardware novčanik kao što su Trezor ili Ledger, sredstva za upotrebu vaše seed fraze su u osnovi ista – jedina razlika je hardver koji koristite za to. Kod aplikacija poput Muun jednostavno pokrenete aplikaciju i ona vam daje mogućnost oporavka prethodnog novčanika. Zatim ćete odabrati dužinu svoje seed fraze i uneti je tačno onako kako je prikazana. 

Uz hardware novčanike poput onih koje je izradio Trezor, dobićete istu opciju za povratak kada pokrenete uređaj i instalirate firmware. Dobićete isti izbor da odredite dužinu svoje seed fraze, a zatim će zatražiti od vas da je unesete potpuno isto.

Ako je moguče uvjek koristite isti hardware/software wallet prilikom oporavka vaše seed fraze kao što ste koristili kad ste je pravili.

Ako je Vaša Seed Fraza Sigurna, Biće i Vaša Sredstava!

Na kraju dana, važno je da zapamtite da što više brige ulažete u pravilno skladištenje i zaštitu svoje seed fraze, to će vaša sredstva biti sigurnija i za vas i za vaše voljene. Digitalno doba predstavlja širok spektar novih opasnosti, a svet kriptovaluta je leglo za većinu njih. 

Ako želite da preduzmete proaktivne mere u obezbeđivanju najveće zaštite vašeg bitcoin-a, čuvanje vaše seed fraze na sigurnom i pristupačnom mestu je neophodno. Vaša seed fraza možda sada ne izgleda kao velika stvar, ali će izgledati kao velika stvar kada dođe vreme da je upotrebite. Ukoliko želite da vi i vaša Bitcoin sredstva budete zaštićeni u slučaju nužde ili čak u slučaju vaše smrti, preduzimanje odgovarajućih sredstava za čuvanje i zaštitu vaše seed fraze je osnovni prvi korak.

Ne možete da pronađete odgovor koji želite na stranici? Možda će vam dobro doći razgovor 1 na 1 za postavljanje konkretnijih pitanja ili pravljenja plana čuvanja vaše seed fraze koji odgovara vašoj situaciji.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram
Share on whatsapp

Saznajte više

Bitcoin

Zašto baš Bitcoin?

Kratki uvod u bezbednost, privatnost i slobodu vašeg novca. Pre nego što saznate kako morate znati zašto.