Odgovornost prihvatanja Bitcoin-a

Odgovornost prihvatanja Bitcoina

Pregled sadržaja

Postoji izreka među bitcoinerima, koja, kako vreme prolazi, postaje sve istinitija i očiglednija: Ti ne menjaš Bitcoin. Bitcoin menja tebe.

Zašto je to tako? U početku nisam bio siguran kako da odgovorim na ovo pitanje; Jednostavno sam znao da je to istina. Razlozi za to ostali su neka vrsta misterije za mene. Da, Bitcoin je neverovatno otporan na promene. I da, zdrav novac smanjuje vaše vremenske preference. To je definitivno veliki deo toga. Takođe postoji istorijska tendencija ka bogaćenju, pa bi bogatstvo i ekonomska sloboda, koje dolaze sa tim, mogli biti drugi deo.

Novac, međutim, nije uvek blagoslov. On teži da pojača i dobre i loše osobine. Takođe ima moć da korumpira, i ima potencijal da izludi ljude. Ako niste pažljivi, ono što je započelo kao iznenadno bogatstvo, uskoro se može pretvoriti u napitak ega koji vas napije, i koji se završava sindromom Bitcoin Derangement-a.

Već postoji dosta tekstova o kratkim vremenskim preferencijama i bogatstvu, zbog čega želim da se usredsredim na treću stvar koju vam Bitcoin nameće: odgovornost.

Pojedinac je Suveren

Cela ideja Bitcoin-a je uklanjanje posrednika iz jednačine. Pouzdane treće strane su sigurnosne rupe i ukoliko ne želimo da ponovimo greške iz prošlosti, naša je kolektivna odgovornost da te sigurnosne rupe eliminišemo kad god i gde god možemo. Bitcoin omogućava eliminisanje pouzdanih trećih strana jer se sam uspostavlja odozdo prema gore, umesto da se kreira odozgo prema dole. U Bitcoin-u vaš suverenitet može biti apsolutan.

Bitcoin naglašava suverenitet pojedinca, kako u teoriji, tako i u praksi. Omogućava ekonomskim akterima da slobodno skladište i razmenjuju vrednosti, ne zahtevajući ništa osim validnog kriptografskog potpisa. Identitet grupe, pol, boja kože, starost, politička ili verska pripadnost – sve je irelevantno u očima protokola. Ako vaša transakcija ima validan potpis, Bitcoin će vas shvatiti ozbiljno. Bez obzira da li ste osoba, pas ili borbeni helikopter.

Baš kao što se intersekcionalnost rešava fokusiranjem na pojedinca, problem pouzdanih trećih strana rešava se fokusiranjem na pojedinačne čvorove. Uklanjanjem socijalnog i političkog identiteta, ostaje pojedinac. Uklonite pouzdane treće strane i spoljne izvore istine, i ostaje samosuvereni čvor. I baš kao što je ljudsko dostojanstvo nepovredivo, nepovrediva je i samopotvrđujuća istina koju predstavlja vaš Bitcoin čvor, eng. Bitcoin node. Ako bi spoljni autoritet mogao da se umeša u istinu vašeg čvora, cela poenta Bitcoin-a bila bi sporna.

“Die Würde des Menschen ist unantastbar.” – Ljudsko dostojanstvo je nepovredivo

Artikel 1 des Grundgesetzes für die Bundesrepublik Deutschland – Član 1. Osnovnog zakona Savezne Republike Nemačke

Sve se svodi na pojedinačne čvorove. Stoga, se sve svodi na pojedince koji upravljaju tim čvorovima.

Odgovornost je Programirana

Postoji razlog zašto bitcoineri govore o „putovanju“ niz zečju rupu. Jedini način da uđete u Bitcoin je da započnete sa malim ulaganjem, i postepeno se poboljšavate. Nije ni lako ni komforno, ali je i neophodno. Ne možete sve uraditi „ispravno“ prvog dana. Izazovi su preveliki, paradigma promena je previše radikalna, previše kompromisa, a pitanja previše detaljna.

Shodno tome, moj savet prijateljima i porodici ostaje isti: počnite da skupljate sats-ove već danas. To možda u ovim okolnostima i nije savršen savet za sve, ali u mojim očima je savršen samo iz sledećeg razloga: primorava vas da napravite prvi korak, a to je da uzmete nekoliko sats-ova na svoje ime.

Jednom kada steknete nešto bitcoin-a, ubacili ste sebe u igru. A kad jednom udjete u igru, na putu ste da postanete sve više samouvereniji. Na putu ste da preuzmete odgovornost za svoje finansije, svoju ušteđevinu, svoju budućnost i, možda pomalo iznenađujuće, za budućnost Bitcoina.

Zvuči veličanstveno? Dozvolite mi da objasnim: naučićete da zapravo ne posedujete bitcoin-e ukoliko ne držite svoje ključeve. Saznaćete da ne možete biti sigurni da je ono što zapravo držite bitcoin, osim ako svoje transakcije ne potvrdite svojim čvorom. Saznaćete da je Bitcoin šta god vi odlučite da jeste, da vrednost bitcoin-a ne dolazi spolja već iznutra, i da maksimalna korisnost u svetu Bitcoin-a zahteva prihvatanje maksimalne odgovornosti.

Osnovna stvarnost kako Bitcoin mreža funkcioniše, u kombinaciji sa sve većim brojem izveštaja o ovom efektu – lična transformacija ostvarena prihvatanjem Bitcoin Standarda – tera me da verujem da nije samo mesec ono što je programirano, već i prihvatanje odgovornosti takođe.

Budući da je bitcoin dizajniran da se radi zauvek, koliko god iskustva da imate u igri, uskoro ćete imati veliku količinu. Kako raste kupovna moć vaše bitcoin gomile, tako će da rase i vaš podsticaj da postanete prvoklasni građanin Bitcoina. Želećeš da naučiš kako da se staraš o sebi. Želećeš da naučiš kako da pokreneš sopstveni čvor.

To prevazilazi mantre „nisu tvoji ključevi, nije tvoj bitcoin“ i „nije tvoj čvor, nisu tvoja pravila“. U vašem je najboljem interesu da podržite mrežu, bilo pokretanjem čvora, doprinosom hash snage, ili indirektno podržavanjem razvoja bitcoin-a. I tu dolazi do udarca: pokretanje sopstvenog čvora znači da učestvujete u samoj mreži, što vas neizbežno uključuje u proces definisanja šta je Bitcoin. Budući da vam niko ne može reći šta je to Bitcoin, morate odlučiti šta je vama Bitcoin, iznova i iznova. Mreža je rastući organizam koji se neprestano menja, a priroda prihvatanja nadogradnje protokola će u više navrata nametati pitanje identiteta Bitcoin-a svojim učesnicima.

Šta je Bitcoin? A šta bi trebao da bude? Nedostatak centralnog autoriteta podrazumeva da je odgovor na ova pitanja vaša trajna odgovornost. Međutim, pre nego što se usudite da preuzmete ovu odgovornost, vi morate preduzeti prvi korak i početi da štedite sami.

Podeli sa prijateljima

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on telegram
Share on whatsapp

Saznajte više

Bitcoin

Zašto baš Bitcoin?

Kratki uvod u bezbednost, privatnost i slobodu vašeg novca. Pre nego što saznate kako morate znati zašto.